AKTUELNOSTI

INTERNACIONALNE VINSKE SUDIJE...

 

Naše udruženje proizvođača vina iz Beogradskog vinogorja, imalo je čast da predstavi svoja vina eminentnim internacionalnim ocenjivačima, među kojima su i oni najstrožiji sa Decanter-a, AWC-a i drugih svetskih takmičenja.

Bili smo domaćini, ali za neutralne ocenjivače prednost domaćeg terena, bila je otežavajuća okolnost. Sve u duhu lepog druženja i reprezentativnog predstavljanja našeg vinogorja, utisak stranih gostiju je bio prijatno iznenađujući. Pored prezentacije vinogorja, upoznavanja sa svim proizvođačima iz udruženja, zakuske, sudije su prionule na zadatak – ocenjivanje svih vina po svetskim priznatim standardima.

Mislili smo da je to lakši posao, ali biti koncentrisan na 30 vina i svakome pojedinačno oceniti sve karakteristike, iziskuje veliku profesionalnost i posvećenost. Iako je sve ovo bilo neformalno, sudije su sudije! Svi smo sa nestrpljenjem iščekivali njihove ocene, komentare i savete.

Lepo je čuti pohvale, korisno je čuti primedbe, ali Sonata i Kanon su potvrdili visok standard kvaliteta. Pored najviših ocena, dobili su pozive za predstojeća međunarodna ocenjivanja.

Tog dana Smederevo je bilo prva i zadnja destinacija našim gostima. Nakon naše vinarije, obilaska vinograda iznad Dunava, gastronomski užitak kod našeg kolege Janka bio je pravi sudijski pečat.

Sudije su tu da sude, ali glavnu presudu ipak daju naši kupci i ljubitelji vina. Oni znaju šta im prija, tako i treba da bude.

Kad narod presudi, tu pomilovanja nema!