AKTUELNOSTI

"SONATA Icone" i "MERLOT terroire" premijerno na "PORTOMONTENEGRO - SUPER WINE 2017"

 

Na raskosnoj vinskoj pozornici pod vedrim nebom, Portomontenegro - grad u gradu, 07. i 08. jula 2017. bio je centar okupljanja ljubitelja vina, kako mestana C.Gore tako i mnogobrojnih turista i vinskih profesionalaca iz susednih zemalja.

Iako smo prvi put izlagaci na ovoj manifestaciji imao sam utisak da smo svi nekako stari poznanici. Mozda zahvaljujuci divnoj atmosferi i organizaciji ali i Sonati i Kanonu svakako.
Bez obzira koliko su prisutna u Crnogorskim restoranima slobodno mogu reci da su nasa vina prepoznatljiva i sto je jos bitnije vrlo cenjena. Velika pomoc za promociju novih vina "Sonata icone 2016" i "Merlot terroire 2015".

Iako se radi o eksperimentalnoj kolicini, vina su i zvanicno spremna za trziste i pazljivo slusaju komentare, kakvi god da su, od velike su pomoci.

Probrano grozdje, poseban nacin prerade, cuvanje u Francuskom hrastu "Sequin Moreau - Icone" kod Merloa 18 meseci a kod Sauvignon Blanc-a 6 ukljucujuci i fermentaciju, osnovne su karakteristike za oba vina. Naravno to i ne mora nista da znaci ako grozdje a kasnije i mlada vina nisu zatrazila takav tretman, nisu svojim potencijalom zasluzila da se u njih ulozi. Pozicija vinograda, zemljisna struktura, refleksija od Dunava, samo su cinjenice koje mogu puno da pomognu ali i nista vise od teorije ako se ne ulozi dodatni napor i energijom ne oseti krajnji cilj.

Sve sortne karakteristike Sauvignon Blanc-a u standardnoj Sonati sadrzane su i u Sonati icone ali u drugacijoj formi, malo kremastijoj, vanilastijoj, sa dugotrajnim ukusom vinogradarske breskve, i to sve bez dominacije mirisa i ukusa hrasta u kome je vino provelo celu epohu razvoja.

Bilo je komentara i da je sve to dobro ali nepotrebno. Sonati sa svojom svezinom, reskim mirisom i hrskavim ukusom ne treba traziti alternativu, ali generalno "Sonata icone" je u Portomontenegru ostavila sjajan utisak. Mnogobrojni gosti se nisu zadrzavali na jednom testiranju, dovodili su prijatelje i poznanike kako bi ih sa odusevljenjem iznenadili. To je bas prijalo...

Na obali mora, u predivnoj dekoraciji, mozda su sva vina i bolja nego sto bi docaravala na drugim mestima.
Generalno, standard kvaliteta kod potrosaca je sve zahtevniji, svakog dana se pojavi nesto novo i svi zajedno tezimo ka razvoju. Moramo postovati trziste, slusati ga i ceniti jer je ono jedini i najveci sudija, a kada jos bolje naculjimo usi ono nam je i najbolja smernica, gde i kako dalje.