AKTUELNOSTI

SONATA – klasika ili vino 

Oduvek je Beč bio centar muzičke klasike, a sonata obavezna muzička kompozicija koja se nalazila na koncertnim repertoarima mnogih pozorišta, koncertnih dvorana, muzičkih škola. Publika je uživala slušajući a umetnici su uživali opuštajući se u jednom restoranu na adresi Schikanedergasse 7. Danas, kao i od pre 56 godina taj restoran se zove ”BEOGRAD”. U njemu se simboli zlatne klasike mogu osetiti samo kroz uramljene fotografije na zidovima, notnim zapisima i nenaštimovanim klavirima, koji su ostali kao istorijski eksponati.

Zahvaljujući firmi “Rakija&Vino” vlasništva porodice Lazarević, kao i njihovom vinskom baru (Gumpendorfer Strasse 105) Sonata je ponovo aktuelna u Beču i bečkom Beogradu. Naravno, ne mozemo porediti muzičku kompoziciju sa belim vinom, ali ako samo malo dozvolimo mašti po volji, sve je moguće.

Da li je to zbog navike Bečlija, ambijenta ili zato što je vino toliko prijatno, Sonata je ponovo aktuelna u Beču i na prodajnim policama vinoteke “Rakija&Vino” polako priziva sve Bečlije, kako starosedeoce tako i našu dijasporu, koji polako ali sigurno utemeljuju svoje prisustvo.

U svakom slučaju, jedna lepa slika našeg jedinstva i daljeg prosperiteta.