AKTUELNOSTI

Žene i vino - dame biraju Sonatu

„Nomen est omen“ govorili su latini sugerišući tako da nam ime koje nosimo određuje karakter i sudbinu. Ljubav vlasnika Vinarija Jeremić ka muzici, navela ga je na ideju da sva vina iz palete nose ime određene muzičke forme. Dakle, da bi vino izašlo na tržište mora biti vredno pažnje i pre svega dobro ukomponovano.
Na površini od 3,5 hektara, na potezu Jugovo kod Smedereva, nalaze se zasadi Sauvignon Blanca i Merlota. Blagi pad ka Dunavu, ovim vinogradima obezbeđuje stalnu dobru osunčanost i sveži povetarac koji zajedno čine idealne uslove za razvoj vinove loze. Ovde grožđe često sazreva ranije i sadrži 1-2% više šećera nego na drugim pozicijama. Može biti da je baš iz tog razloga još u III veku rimski imperator Marko Aurelije Probus ovde podizao prve zasade. Ostaci tadašnjih kultura i danas se mogu naći na ovim prostorima.
Kako joj ime nalaže, Sonata postoji samo uz poštovanje strogih formi prirodnih pravila. Ako pričamo o osobenostima vina spravljenih od sorte Sauvignon Blanc, onda su to laganija bela vina, boja slame, zelenih, često zeljastih aroma s primesama zemlje, povrća, ali i citrusa i uvek izraženih osvežavajućih kiselina. Upravo takva je i Sonata. U svakom prenutku svedoči u korist svog imena, struke, energije i ljubavi uloženih u njeno stvaranje.

Naziv: Sonata
Berba: 2014.
Sastav: 100% Sauvignon Blanc
Alkohol: 12%
Proizvođač: Vinarija Jeremić, Smederevo
Oblast: Smederevsko vinogorje

Žuto slamnasta boja direktno sugeriše sortnu karakteristiku ovog vina. Na nosu blage zeljaste arome koprive i sveže trave, blago upotpunjene zovom i jedva primetnim bosiljkom. Na ukusu, sveže, vibrantne kiseline. U završnici, prijatna aroma grejpfruta.

Preporuka služenja: 8°C

Skladnost i fini balans ovog vina dolaze do punog izražaja uz pravi odabir hrane koja ga prati. Izaberite jela od piletine, belu ribu, pastu ili čak neku lepu orasnicu i otkriće vam sve svoje čari.

Prosečna cena u vinotekama: 900 din